keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Tiukkaa taistoa kauden toisessa VC:ssa

Kauden toinen Viittakari Cup ajettiin aurinkoisessa alkukesän illassa, tuulen puhaltaessa NW-NE suunnalta 2-7m/s. Radalla oli kaikkiaan 15 venekuntaa nauttimassa kilpapurjehduksen tunnelmasta.

S/y Meriharakan isopurjeen säädöt ovat alkukeväällä olleet hieman hukassa, mutta ennen starttia taisi tähänkin löytyä selitys. Isopurjeen etualakulman sakkeli oli talven aikana vaihtunut liian lyhyeen, ja näin ollen isopurjetta ei saatu nostettua merkkiin asti. Tämän seurauksena takaliikki ei sulkenut, vaikka ison skuuttia kiristettiin jo niin, että puomi taipui. Ennen starttia siis vaihdoimme tähän toisen sakkelin ja heti homma parani.

Kilpailunjärjestäjät rakensivat radan myötätuulilähdöllä. Päätimme lähestyä linjaa styyran halssilla 1-genoalla, spinnu valmiina nostoon heti linjalla. Taktiikkamme purikin hyvin ja ylitimme lähtölinjan ensimmäisenä, vaikka mekin myöhästyimme muutaman sekunnin. Spinnu nousi linjan jälkeen ripeästi, mutta emme saaneet sitä heti hyvään vetoon. Kenties liikaa tarkkailimme takanamme tulevien spinnua sen sijaan, että olisimme keskittyneet omaan ajoon. Ilona Tuulikki tulikin takaa reippaasti, ja selkeän arviointivirheen seurauksena he pääsivät ohittamaan meidät. Tuuli oli puuskaista ja siftaili melko paljon puhaltaen välillä jo sivusta. Näin ollen jiippejä ei syntynyt, ja pääsimme laskemaan hyvää vauhtia merkille. Jouduimme kuitenkin antamaan merkkitilaa Merennalle, ExKanille ja Jalan Jalanille, mutta toisaalta onnistuimme jarruttelemaan sen verran, että pääsimme heidän sisäpuolelleen.

Merkin jälkeen olikin sitten tiukka tilanne, kun Jalan Jalan oli lähellä tulla kylkeen, mutta tästäkin selvittiin hienosti ja nopeasti pääsimme ajamaan omaa ajoamme. Ajoimme ainakin alkuun hieman turhan ylös, mutta venevauhti oli kuitenkin sen verran kohdillaan, että käänsimme ensimmäisenä merkillä lähes samaan aikaan Merennan kanssa. Merkin jälkeen spinnu laitettiin valmiiksi, mutta tuuli oli kääntynyt 45 astetta ja selkeästi koventunut, joten meidän puhdas lenssispinnu sai pysyä pussissa. Osa takana tulevistamme yritti sinnikkäästi ajaa spinnulla, mutta kaikilla Dat wor etiä lukuun ottamatta tuntui olevan suuria vaikeuksia, ja he joutuivat ajamaan liian alas. Dat wor et ajoi tyylikkäästi litteällä sivutuulispinnulla ja käänsi ensimmäisenä merkillä. Me käänsimme selkeästi luokkamme ykkösenä Dat wor etin perässä, saamaan aikaan isomman luokan Ridas 31:n kanssa. Ridas pääsi merkillä sisäpuolelle, ja tästä kehkeytyi melko tiukka tilanne, kun me ensin nostatimme heitä ja sitten vastaan alkoi tulla perässä tulevia venekuntia. Teimme kyllä tilaa, mutta Ridas ajoi rohkeasti kahden vastaantulevan veneen välistä.

Loppu olikin sitten vain tarkkaa ajoa miehistön keskittyessä venevauhdin ylläpitoon.

Tuulen äkillinen muuttuminen muutti kilpailun luonnetta, ja purjehdittu aika jäi huomattavasti tavoiteajasta. Niinpä myös tulosluettelo muodostui tiukaksi. Tosin Hai-veneistä nopeampi Haitar oli omaa luokkaansa.

Ei kommentteja: