keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

VC:n ratakilpailu purjehdittu

Viittakari Cupiin kuuluva ratakilpailu purjehdittiin kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina aurinkoisessa säässä, tuulen puheltaessa puuskaisesti etelästä 5-9m/s. Mukana oli 15 venekuntaa, joista 4 isommassa LYS 1-luokassa. Veneiden määrä alkaa siis vakiintua. Toki enemmänkin veneitä radalle kyllä sopisi. Itse ainakin toivoisimme viivalle mukaan lisää samankaltaisia ”matkaveneitä”. Tämänhetkisen fleetin maaliintulojärjestykseen tuntuu vaikuttavan vallitsevat tuuliolosuhteet merkittävästi, ja vene venettä vastaan kamppailuja ei oikein tahdo syntyä. Eli kaikki vaan rohkeasti mukaan kokemaan VC:n tunnelma.

Puuskainen tuuli asetti omat haasteensa purjevalintaan, mutta selvää oli, että 1-genoa olisi meille vallitsevassa tuulessa liikaa, ja niinpä keulaan nostettiin 2-genoa. Kyseinen purje on leikattu siten, että se on rullattavissa ja näin alaosastaan hieman tehoton, koska rullalaite ei ole kanteen upotettuna. Ennen lähtöä yritimme kyllä kiinnittää purjeen alakulman kannen tasolle, mutta tällöin emme saaneet takaliikkiä riittävästi kiristettyä. Niinpä oivasta ajatuksestamme oli luovuttava.

Lähtötaktiikkamme oli selkeä: vauhdilla styyralla ja aivan tuomariveneen vierestä. Omasta mielestämme olimme oikein sijoittautuneina, mutta ilmeisesti useamman veneen samanaikainen lähestyminen hieman sekoitti tuulta, emmekä saaneet venevauhtia kohdalleen. Niinpä olimme selkeästi myöhässä, vaikkakin oikealla puolella fleettiä.

Puuskaisessa tuulessa venevauhdin löytäminen oli haasteellista ja epäonnistunut lähtökin painoi takaraivossa. Ylämerkillä taisimme kääntää ryhmämme keskivaiheilla ilman suurempia haasteita, joihin muutamat takanamme joutuivat. Ainakin Ilona Tuulikki ja Logathrix olivat selkeästi vaikeuksissa. Merkin jälkeen spinnu ylös ja melko nopeasti jiippi edessä. Jiipin kanssa meillä oli vaikeuksia ja jossain vaiheessa vene jo heijasi ihan kiitettävästi. Tähän ei kuitenkaan kulunut merkittävästi aikaa, ja jiipin jälkeen saimmekin ajaa rauhassa alamerkille. Spinnun lasku ja alamerkin kierto sujuivat mallikkaasti ja saimme pidettyä sisäpuolen paikan. Kannen siivoamisen jälkeen heitimme vendan, mutta toinen skuutti oli jäänyt spinnupuomin alle, joten oli pakko heittää takaisin ja selvittää skuutti. No, sattuu kait näitä virheitä muillekin…

Luovivauhti oli edelleen hieman hakusessa, ja säädimme keulan skuuttipistettä pariin otteeseen yrittäessämme hakea parasta vauhtia ja trimmiä. Ylämerkin jälkeen ajoimme hetken leikaten ilman spinnua ja nostimme spinnun vasta jiipin jälkeen. Voi tuntua tyhmältä, mutta uskon, että ainakin meidän puhtaalla lenssispinnulla tämä oli selkeästi paras ratkaisu. Maalilinjan ylitimme luokkamme neljäntenä, joten jo ennen tasoituksien laskemista oli selvää, että tässä lähdössä ei menestystä tullut.

Ennen toista lähtöä tuuli tuntui ainakin puuskissa yltyvän ja päätimmekin ainakin harjoitusmielessä vaihtaa keulaan 3-genoan paremman luovikulman toivossa. Päätös vaihdosta syntyi viime hetkellä ja tämän seurauksena myöhästyimme hieman lähdöstä. Voidaan siis ainakin todeta, että lähtöjä lienee syytä harjoitella lisää. 30 sekunnin viivästymistä on vaikea kuroa purjehtimalla kiinni.

3-genoa toimi puuskissa erinomaisesti, mutta tuulen ollessa lähempänä 6m/s olisi voimaa kaivattu selkeästi enemmän. Taktisesti luovi meni hyvin ja saimme ajaa omaa ajoamme. Merkin jälkeen sama ajatus kuin ensimmäisen lähdön toisella kierroksella eli spinnun nosto vasta jiipin jälkeen. Lensillä tuuli tuntui taas hieman tyyntyvän. Niinpä vaihdoimme lenssin aikana keulaan taas 2-genoan. Miehistö toimi hienosti, ja kaikki oli ennen alamerkkiä valmista. Seuraavalle luoville siis taas 2-genoan voimin. Viimeinen luovi ja lenssi menivät virheittä, ja vaikka purjehduksemme perusasiat olivat kohdallaan, jäi menestyksemme ratakilpailujen osalta vaatimattomaksi. Tulokset löydät täältä

Positiivista oli, että yhteistyö miehistön kesken kehittyy lähtö lähdöltä, ja koko porukalla on hauskaa, vaikkakin kipparin kovan tason kilpailuvietti joutuu kyllä melkoiselle koetukselle kun onnistuminen antaa odotuttaa…

Ei kommentteja: