keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Sail Fast Team avasi kilpailukauden

Meillä oli styyra;-)


Sail Fast Team avasi tiistaina kilpailukautensa ja samalla tiimin uudet jäsenet saivat tulikasteensa.

Kauden avauskilpailu purjehdittiin todella haastavien tuulien vallitessa. Valmistautuessamme lähtöön ja hakiessamme purjesäätöjä kohdalleen tuulen voimakkuus ja suunta vaihtelivat voimakkaasti. Tuuliennuste oli luvannut navakkaa 8-10 m/s tuulta pohjoisluoteesta, mutta juuri ennen lähtöä saapuneet pilvet tekivät tilanteesta todella haasteellisen. Niinpä lähtö sitten tapahtuikin spinnulla täysin tyynessä. Koko fliitti oli näin sopivasti keskellä laivaväylää odottamassa tuulenvireitä ja ainakin osa fliitistä kärsi laivasta. Vieressämme olleista Hai-vene Chris joutui jopa turvautumaan moottoriin päästäkseen alta pois.

Saavuttaessamme Kuuvannokan tuuli kuitenkin nousi ja laskimme spinnun ja luovimme reippaassa tuulessa ylämerkille. H-veneessä oltiin hyvin hereillä ja se sai ensimmäisenä veneenä hyvät tuulet ja näytti jo heti alussa menevän menojaan meidän jäädessä taistelemaan Hai-veneiden kanssa. Reipas puuskainen tuuli suosi tällä kertaa Hai-veneitä ja meidän keulaan valitsemamme 2-genoa oli kovimmissa puuskissa hieman liikaa. Vene oli hankalasti ohjattavissa ja se kallistui liiaksi miehistön aktiivisesta laidalla olosta huolimatta. Tässä tuulessa emme pystyneet taistelemaan tasapäisesti Hai-veneiden kanssa ja niinpä käänsimme neljäntenä ylämerkillä.

Spinnun nostossa olimme vielä hieman talviunilla, mutta spinnulla pääsimme kuitenkin Hai-veneen ohi, kunnes hieman ennen alamerkkiä reippaassa puuskassa ”broachasimme” tyylikkäästi niin, että osa miehistöstä sai tuntuman keväisen meriveden kylmyyteen. Nopeasti saimme kuitenkin veneen palautettua oikealle kurssille ilman haavereita ja jatkoimme alamerkille. Tässä vaiheessa takaa lähtenyt kilpailun nopein vene, Dat Wor Et, saavutti meidät ja ajoi heti merkin jälkeen vääjäämättä ohi. Masentavaa, kun toisille kaikki on niin helppoa. ;-)

Merkillä tuuli oli reipasta ja luovilla vene ei tahtonut pysyä pystyssä. Lisäksi suunnan pitäminen puuskaisessa tuulessa oli hankalaa. Hai-veneet näyttivät taas vahvuutensa luovittaessa navakassa tuulessa ja viime kauden tiukimpiin kilpakumppaneihimme lukeutuva Exkani myös saavutti meitä jonkin verran. Selkeästikin reippaan tuulen kryssissämme on kehitettävää, kun vain tietäisi mitä…

Ennen ylämerkille saapumistamme tuuli jälleen laantui hieman ja saimme pidettyä venevauhdinkin kohdallaan. Tällä kertaa spinnun nosto sujui todella tyylikkäästi ja saimme keskittyä vauhdin ylläpitämiseen. Heti meidän jälkeen merkin kiertäneen Favolan spinnun nosto kesti huomattavasti pidempään, mutta heidän saatuaan spinnun ylös saavuttivat he vääjäämättä meidät. Teimme saman tien jiipin ja suuntasimme suoraan merkille heidän ottaessaan spinnun alas ja niinpä saimme heihin pienen eron.

Hyvällä spinnuajolla saavutimme myös Hai-veneet. Heti merkin jälkeen Haitar yritti päästä yläpuolellemme siinä kuitenkaan onnistumatta. Takaa tuli vielä vauhdikkaasti Favola yrittäen ohitusta, mutta hyvä ajomme johti siihen, että heidän oli tehtävä yksi ylimääräinen venda päästäkseen pois meidän ”pakkituulista”. Loppumatkan maaliin saimmekin sitten keskittyä oman vauhtimme ylläpitämiseen.

Maalissa olimme oman luokkamme veneistä toisena, mutta korjatussa ajassa putosimme sijaluvulle 4/7. Kokonaisuutena suorituksemme oli hyvä eikä täysin virheetönkään purjehdus olisi nostanut meitä vallitsevissa olosuhteissa taistelemaan tasapäisesti sijoituksista Hai-veneiden kanssa. Kilpailu sijoista neljä eteenpäin oli todella tiukka, mutta tällä kertaa me olimme tiukan sekuntitaiston onnettaria, sillä viidenneksi sijoittunut Exkani hävisi meille vain 16 sekuntia ja luokan viimeinenkin vain 29 sekuntia. Joskus siis aktiivinen ajo loppuun asti palkitaan.

Tämä kausi toi uutuutena Viittakari Cupiin luokkajaon LYS1/LYS2. Tämän tarpeellisuudesta voidaan olla eri mieltä, mutta omasta mielestäni muutos latisti kilpailun tunnelmaa. Lähdön kannalta ratkaisu on varmasti perusteltu, mutta tämän tason viikkokilpailuissa ei ole mielestäni veneiden vähyyden vuoksi perusteltua tehdä luokkajakoa. Lopulliset tulokset löydät Turun Pursiseuran kotisivuilta.

Ei kommentteja: