maanantai 2. kesäkuuta 2008

Ratapurjehdus osoitti haasteellisuutensa






Kauden kolmas ja neljäs Viittakari Cupin osakilpailu purjehdittiin Pohjois-Airistolla aurinkoisessa säässä kahtena ratapurjehduksena. S/Y Meriharakka lähti merelle luottavaisin mielin ja ennen lähtöä kippari yritti nostattaa tunnelmaa soittamalla isolla volyymille Cascadaa mutta miehistön soraäänistä päätellen musiikki oli väärin valittu ja parempaan tunnelmaan olisi ilmeisesti päästy soittamalla Motörheadia. Hieman epätietoisena rata-alueesta suuntasimme veneen keulan kohti Viittakaria mutta samalla totesimme muiden veneiden siirtyvän länteen päin. Pienen tähystyksen jälkeen myös me löysimme suunnan itse rata-alueelle.
Aamu oli vähätuulinen ja tuulen viritessä lautakunta joutui siirtämään lähtöä ja merkitsemään radan uudelleen ja näin myös kaikki halukkaat ehtivät rata-alueelle ennen kilpailun alkua. Paikalle oli poikkeavasta ajankohdasta huolimatta ilmaantunut 12 venekuntaa.
Ensimmäisessä lähdössä tuuli oli 4-5 m/s WSW tai jotain sinnepäin ja jo heti lähdössä riitti säpinää veneiden pyrkiessä hakeutumaan hyviin asemiin. Kipparin kokemattomuutta ja puutteellisen sääntötuntemuksen seurauksena saimme huonohkon startin ja jäimme heti altavastaajan asemaan. Luovilla yritimme parhaan kykymme mukaan saada venevauhdin kohdalleen mutta siitä huolimatta tuntui, että toiset karkaavat. Kääntömerkillä spinnu nousi vaikka ei välttämättä ihan yhtä rivakasti kuin kanssakilpailijoilla mutta siitä huolimatta saimme edellämme olleita kiinni ja vaikutti, että pääsisimme taas kisaan mukaan. Seuraava luovi oli taas aika "räpellystä" parasta venevauhtia hakiessamme mutta kun ei osaa niin ei...
Tuloksena tästä lähdötä oli 7 sija.

Ennen toista lähtöä oli aikaa suorittaa miehistön tankkaus ja nollata tilanne ja lähteä hakemaan parempaa sijoitusta. Tuuli oli voimistumassa ja hetken meitä jo huolestutti, josko tuuli yltyy liikaa jolloin 1 genoamme olisi liian iso. Tuuli pystytteli kuitenkin 6m/s paikkeilla eli siltä osin ongelmia ei syntyisi. Lähtö meni taas pieleen ja olimme heti vaikeuksissa ja huonoissa asemissa. Ylämerkille pääsimme kuitenkin vielä fleetin mukana mutta ensimmäisen kierroksen spinnun nosto epäonnistui totaalisesti. Saatuamme sen lopulta ylös se oli "rintsikolla" ja ei muuta kuin alas. Tiukassa ratapurjehduksessa ei tällaisen tilanteen korjaamiseen ole aikaa ja niinpä "ajelimme" ilman spinnua alamerkille masentavasti samaa vauhtia Hai veneen kanssa. Jotenkin saimme kuitenkin koottua ajatuksemme ja yrittimme keskittyä venevauhdin ylläpitämiseen. Tilanteen teki helpommaksi se, ettei ollut uhkaa jäädä toisten "pakki" tuuliin, eikä ollut tarvetta väistellä toisia veneitä. Kenties tuskaamme myös hieman helpotti edellämme olevan veneen väärästä kulmasta ylös nostettu spinnu. Maaliin päästyämme oli tunnelma aika maassa ja keskusteluissa viitattiin jo "pyyhkeen kehään" heittämisestä. Tuloksena päivän toisesta lähdöstä oli 8 sija. Arvioitaessa päivän tulosta sijalukujen valossa voidaan tulosta suoritukseemme nähden pitää vähintäänkin tyydyttävänä vaikkakin tiimimme tavoitteet oli asetettu hieman korkeammalle.
Ehkäpä tavoitteista täytyy hieman tinkiä ja heittää tiukat pipot pois kuten jo Viittakari Cupin kilpailuohjeissakin määrätään ja pyrkiä rentouden ja iloisen meiningin kautta katsomaan mihin se tulevaisuudessa riittää.
Ensimmäisestä ratapurjehduskokemuksesta opimme ainakin sen, että säännöt on tunnettava, lähtö on onnistuttava ja miehistön yhteistyö on oltava saumatonta:-)
Lisää kuvia kisatunnelmasta löytyy täältä

Ei kommentteja: